Pek çok işletme satış sürecindeki başarısız girişimlerin sadece kendi başlarına gelen bir sorun olduğuna inanıyor.

Ancak, bu yola henüz yeni çıkmış ya da doğru adımı atamayan pek çok işletme için başarısızlık kaçınılmazdır.


Bikobi CRM olarak, yaşanılan başarısız girişimlerin yerini yüksek oranlı başarımlara bırakabilmesi için yoğun tempo içinde çalışıyoruz. Etkili çözümler sunarak sorunları doğrudan çözmenin yanı sıra soruna neden olan etkenleri de ele alıyoruz.


Peki, satışta neden başarısızsınız? İşte temelde sorunlara neden olan bazı başlıklar;

·       Yanlış hedef kitle seçimi,

·       Müşteri ilişkilerinde eksiklikler,

·       Satış sürecinin doğru takip edilmemesi,

·       Yanlış ve eksik veri analizi,

·       Müşteri geri bildirimlerine kayıtsız kalınması,

·       Eksik, yanlış bilgiler,

·       Satış alanı ile ilgili ekibin yetersiz eğitimi,

·       Yanlış rakip analizi.

Söz konusu başlıklardan en az birkaçı tanıdık geliyorsa, doğru yerdesiniz. Gelin bu durumun detaylarına inerken çözümlere ulaşalım.

1- Yanlış Hedef Kitle Seçimi

Hedef kitle belirlemek satış oranlarını arttırma konusunda en önemli etkendir. Hedef kitlenin doğru belirlenmemesi satış oranlarınızda düşüşe ve hatta hiç oluşmamasına neden olabilir. Bu durumun nedeni yeterli bilgiye sahip olamamak olabilir.

Çözüm:

CRM Hizmeti ile müşteri segmentasyonu hizmetinden yararlanabilirsiniz. Doğru hedef kitlenin belirlenebilmesi için teknik analiz kullanan Bikobi CRM, müşteri verilerinizi en doğru şekilde analiz eder ve demografik bilgileri değerlendirerek satın alma alışkanlıklarını not eder. Pazarlama ve satış stratejilerinizi geliştirebilmeniz için doğru kitleye yönlendirme sağlar.

2 – Müşteri İlişkilerindeki Eksiklikler

Sadık müşteri elde etmenin en önemli tekniği onlar ile iletişime geçmek ve yaşanan sorunlara çözümler sunmaktır. Müşteri ilişkilerinin düşük olması, müşteri memnuniyetinde düşüklüğe ve sadakat kaybına neden olacaktır. Müşterileriniz ile düzenli iletişim kurmamış olmak satışlarınıza doğrudan etki sağlayacaktır.

Çözüm:

Bikobi CRM sayesinde;

·       Otomatik E-Mail gönderme,

·       Müşteri geri bildirim sistemine sahip olma,

·       Sorun ve çözüm takip sistemleri.

Gibi sorun çözücü sistemlere ulaşabilir ve müşteri memnuniyetini arttırarak sadakat kazanımı sağlayabilirsiniz.

Müşterileriniz ile sürekli etkileşimde olmak ve sürekli ulaşılabilir olmak, marka değerinizin hızlı şekilde yükselebilmesine olanak sağlamaktadır.

3 – Satış Sürecindeki Takipsizlikler

Satış sürecinde takipsiz olmak, istekleri görememek ve yerine getirememek başarısızlıkla sonuçlanacaktır. Söz konusu süreçte sadece satış takibi değil satış ile ilgilenen ekip değerlendirilmesi de önemlidir.

Çözüm:

Bütçenize uygun, işletmeniz için gerekli özellikleri içeren bir CRM paketi satın alarak çözüme giden ilk adımları atabilirsiniz.

Bikobi CRM hizmeti sayesinde satışlarınızı detaylı şekilde takip edebilirsiniz. Kolay iş atama seçenekleri sayesinde satış optimizasyonu sağlarken satış ekibinizin raporlarını inceleyebilir, değerlendirmelerle iyileştirmeler sağlayabilirsiniz.

4 – Yanlış ve Eksik Veri Analizi

Veri analizi bir işletmeyi başarıya götüren en temel kavramdır. Yanlış ve eksik yapılan veri analizi de aynı şekilde bir işletmenin başarısına giden yolda önüne çıkabilecek en büyük engeldir.

İşletmeler teknik açıdan değerlendirilebilecek neredeyse sonsuz veriye sahiptir ancak doğru şekilde değerlendirilemeyen ve nasıl değerlendirilebileceği bilinmeyen veriler stratejik hamlelerin yapılmasında sorunlar oluşturuyor.

Çözüm:

Bikobi CRM aboneliği ile birlikte yanlış ve eksik veri analizinden kurtulabilirsiniz.

·       Detaylı veri analizi,

·       Doğru raporlama,

·       Müşteri hareketleri ve satın alım analizlerinin değerlendirilmesi,

·       Stratejik hamlelerin kurulması,

Gibi temeli bulunan ve pek çok veri analizi stratejisine de ev sahipliği yapan sistem. Hangi satış, pazarlama ve değerlendirme stratejisinin daha etkili olacağını gözler önüne seriyor.

5 – Müşteri Dönüşlerinin Değerlendirilmemesi

Bir işletmenin kendi alanında yükselebilmesi, rakiplerinin önüne geçebilmesi ve prestij sahibi olabilmesi için yüksek oranda müşteri geri dönüşüne ihtiyacı vardır. Müşteri geri dönüşleri düşük olan ve memnuniyet oranları düşük seyreden bir işletme, kendini sektöründe ilerletmekte sorun yaşayabilir.

Çözüm:

Bikobi CRM hizmetleri sayesinde, müşteri geri bildirimlerini toplamak ve analiz etmek çok kolay. Geri bildirimleri değerlendirerek müşteriye karşı olan tutumlarınız başta olmak üzere hizmet ve ürünlerinizde iyileştirme çalışmalarına gidebilirsiniz.

Müşteri ihtiyacını anlamak ve ona yönelik çözüm adımları atmak sizi rekabet ortamında üst sıralara çıkartacaktır.

6 – Eksik ve Yanlış Sunulan Bilgiler

Satışta neden başarısız oluyorum sorusuna verilebilecek belki de en doğru cevap eksik ve yanlış sunulan bilgiler olacaktır.

Eksik, yanlış bilgiler ile hizmet vermek veya ürün satmak müşteri güvenini doğrudan etkileyecek ve yüksek oranda kayıplara neden olacaktır. Müşterilerin bir işletmeye karşı güven kaybetmesi satın alım oranlarını etkileyeceği gibi geri dönen müşteri oranını da etkileyecektir.

Çözüm:

Kaliteli CRM paketi satın alarak müşteri ve ürün bilgilerinin doğruluğunu takip edebilirsiniz. Satış alanından sorumlu olan çalışanlarınızın işlerini kolaylaştırırken sürecin optimize olmasını da sağlayabilirsiniz.

Bikobi CRM ürün ve hizmet bilgilerini merkezi bir alanda toplayarak güncel tutar ve bilgi, veri aktarımını doğru yapmanıza olanak tanır.

7 – Satış Ekibi Alanında Yetersizlik:

İşletmenizin satış alanında çalışan ekibin doğru eğitimlerden geçmemiş olması ve süreci kontrol ederken sorun yaşaması başarısızlıklara neden olacaktır.

Çözüm:

Bikobi CRM hizmetleri ekip performansı oranlarını değerlendirerek eğitim alanındaki ihtiyaçları fark etmenizi sağlar. Doğru eğitim sağlayarak satış alanındaki çalışanlarınızın stratejik açıdan gelişmesini sağlayabilirsiniz.

8 – Eksik ve Yanlış Rakip Analizi.

Bir sektörde lider olabilmek için ilk olarak rakipleri analiz etmelisiniz. Yanlış rakip analizi ve eksik pazar trendi analizi, işletmenizin sunacağı pek çok avantajı etkiler. Rakiplerinizden eksik kalan avantajlarınız müşteri kayıplarına neden olur.

Çözüm:

Doğru CRM şirketi ile çalışarak rakiplerinizin pazar hamlelerini analiz etmeli, performanslarını değerlendirmeli ve karşı stratejik adımlar atmalısınız. Pazar payınızı arttırabilmek için Bikobi CRM paketlerini inceleyebilirsiniz.